De jeugd heeft de toekomst

Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Daarnaast biedt goed onderwijs kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van mensen: de hele samenleving heeft er baat bij. Wanneer opgroeien niet gemakkelijk gaat en er jeugdzorg nodig is, bieden we deze zorg laagdrempelig en dichtbij aan, zodat onze jeugd zo normaal mogelijk kan opgroeien. Wachtlijsten willen we zo veel mogelijk voorkomen door passende hulp snel in te kunnen zetten.

We pakken de wachtlijsten in de jeugdzorg aan. Als kinderen extra hulp nodig hebben moet dat mogelijk zijn zonder dat zij maandenlang moeten wachten. Dat geldt zowel voor reguliere als voor hoog-specialistische jeugdzorg.

Preventie is erg belangrijk. Zo voorkomen we dat we zwaardere hulp moeten bieden. Problemen bij kinderen en gezinnen proberen we daarom zo vroeg mogelijk te signaleren. Sociale wijkteams, huisartsen, scholen en verenigingen hebben hierin een belangrijke rol. Met hen gaan we in gesprek om te zorgen dat deze aanpak zo effectief mogelijk wordt.

Er komt een scherpere afbakening van wat we scharen onder jeugdzorg. Nog te vaak krijgen kinderen hulp voor zaken die horen bij normaal opgroeien, dit gaat nu eenmaal niet zonder horten en stoten. Van ouders verwachten wij dan ook verantwoordelijkheid voor het gezond opvoeden van hun kinderen.

Ieder gezin heeft één hulpverlener als aanspreekpunt. Dat creëert vertrouwen en maakt dat hulp effectief geboden kan worden. We kijken integraal naar de problemen in het gezin, zoals schulden, gezondheidsproblemen of echtscheidingen.

Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. Als de kwaliteit van onderwijs onder druk staat, biedt de gemeente ondersteuning.

Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat (taal-) achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven.

School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur. School- en sportgebouwen kunnen voor verschillende doelgroepen worden gebruikt.

Het is van belang dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot de school, met veilige wandel- en fietsroutes. Ook kijken we naar bijvoorbeeld kiss and ride parkeerplekken. Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed.

Pesten is een veel voorkomend probleem onder jongeren, of dit nu op straat, in de klas, op het sportveld of online is. In de gemeente Oss mag je zijn wie je bent. We voeren beleid om pesten uit te bannen.

Het is belangrijk dat er een goede aansluiting is tussen ons bedrijfsleven en het mbo, hbo en universiteiten is essentieel.

De gemeente ondersteunt initiatieven van jongeren, we zien hierin een nadrukkelijke rol voor de Jongerenraad Oss.