Geen Wisenten in de Maashorst

Overwegende dat:

In het voorliggende IBEP meer balans gecreëerd dient te worden tussen de natuur enerzijds, en de recreatie anderzijds.

Zowel voormalig wethouder Hoeksema als de huidige wethouder hebben aangegeven dat aan de vrije toegankelijkheid van het Maashorstgebied voor recreanten niet getornd zou gaan worden.

Dat in het verleden in Herperduin gebleken is dat recreatie en natuurontwikkeling heel goed samen kunnen gaan en dit ook de basis dient te zijn voor de overige Maashorst gebieden.

Er op dit moment geen met de Maashorst vergelijkbare recreatiegebieden zijn waar ervaring is opgedaan met het uitzetten en houden van wisenten.

De introductie van wisenten in de Maashorst op basis van proef wordt uitgevoerd in de zuidzijde van de Maashorst.

Het uitbreiden van het gebied voor de wisenten na een gedegen onderzoeksperiode en evaluatie mogelijk is.

Spreekt uit:

-        Dat vrije recreatiemogelijkheden voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners in de hele Maashorst gewaarborgd dienen te worden.

-        Dat de gemeente Oss de ervaringen met het introduceren van wisenten in het zuidelijk deel van de Maashorst (niet Oss grondgebied) eerst tot 2019 wil volgen.

-        Dat de Osse gemeenteraad na een evaluatie van de ervaringen met de introductie van de wisenten een definitief standpunt zal innemen over het eventueel introduceren van wisenten in het Osse deel van de Maashorst.

-        Dat deze evaluatie in ieder geval de onderdelen, veiligheid voor recreanten, meerwaarde op  toeristisch vlak en meerwaarde in het versterken van natuurdoelen moet behelzen.

Draagt het college op:

 - Geen wisenten toe te staan op het Osse grondgebied tot 2019;

 - De vrije recreatiemogelijkheden voor het Osse deel van de Maashorst in stand te houden;

 - Deze motie actief ter kennis te brengen van de Stichting Maashorst en de Maashorstgemeenten.

En gaat over tot de orde van de dag.