Laat onze kinderen spelen!

Ga maar lekker buiten spelen.

Het prachtige weer in de schoolvakantie zorgde ervoor dat ook thuisblijvend Oss deze zomer volop kon genieten van het mooie weer. De kinderen konden heerlijk buitenspelen en zich overgeven aan spel en plezier. Verstoppertje spelen, voetballen, waterstoeipartijen, het doet mij denken aan de zomers uit mijn eigen jeugd en ik gun dat ook van harte aan de kinderen van nu.

Helaas bleek  niet iedereen te genieten van het prachtige zomerweer. Ook dit jaar bereiken mij klachten van bewoners die last hebben van spelende kinderen. Sommige bewoners vragen mij zelfs om het voetballen op grasveldjes te gaan verbieden! Dit in een tijd dat een groot deel van Nederland zich zorgen maakt over het welzijn van onze kinderen. De kinderen zitten te veel achter de tv of computer, bewegen onvoldoende, worden te zwaar, ze zijn teveel op zichzelf aangewezen en spelen niet meer samen. Vaker buiten spelen is een goede remedie voor meer lichaamsbeweging. Samenspel met andere kinderen is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Gelukkig is er in onze gemeente volop ruimte om te kunnen buitenspelen. Omdat de straat geen veilige speelplek is, moet ook buiten de speciaal daarvoor ingerichte speelplekken op bijvoorbeeld grasveldjes gespeeld kunnen worden. En ja dan wordt er ook gevoetbald, verstoppertje gespeeld en gejoeld tijdens het spel. Dat hoort erbij als je plezier hebt.

Tegen de mensen die dit als overlast ervaren wil ik zeggen, gun deze generatie kinderen ook dat ze gezond en veilig kunnen opgroeien. Dat betekent wel dat je soms iets van je eigen rust moet opofferen. Dat deden onze ouders en buren vroeger immers ook. Ook wij zullen in onze onbevangenheid wel eens wat luidruchtig zijn geweest.  En er moest ook wel eens een afgedwaalde bal uit een tuin worden gevist. Ik herinner me nog mijn buurman die zelf aanbood om keeper te zijn om daarmee te voorkomen dat de bal telkens in zijn tuin belandde. Naar de gemeente lopen en klagen, nee dat deed men niet, men probeerde het zelf op te lossen. Want zijn we niet allemaal jong geweest. Ik ga dus het spelen en voetballen op grasveldjes niet verbieden, ik moedig het liever aan.