Motorsportcircuit Nieuw-Zevenbergen

Verlenging / vernieuwing vergunning voor regionaal motorsportcircuit Nieuw-Zevenbergen? Deze vraag houdt de gemeente Oss (en de Provincie en Osse regio) al meer dan 10 jaar bezig. Dat is begrijpelijk want het gaat natuurlijk om iets dat veel burgers (in de regio Oss) positief dan wel negatief bezig houdt.

Wie waren bij al die overleggen betrokken?

  • Stichting Nieuw Zevenbergen
  • Gebruikers van het circuit: Kombikart, New Sevenhills, BSSV (schietvereniging) en ORMCO (modelauto’s)
  • Klankgroep circuit NZ, bestaande uit vertegenwoordigers van Provincie, Rijkswaterstaat, projectleider N329, buurgemeentes, bonden motorsport en kart, stichting NZ, Kombikart, ORMCO, BSSV, New Seven Hills, regionale crossclubs, buurtschap ’t Mun, wijkraad Oss-Zuid, Dorpsraad Berghem, Stichting de Groene Zone, IVN, ondernemers Vorstengrafdonk, vakantiepark Herperduin, omwonenden die ooit geklaagd hebben, Landschapsbeheer Oss.
  • Raadscommissies
  • Overheden
  • Regionale Crossclubs
  • Omwonenden
  • Natuurorganisaties
  • Ondernemers Vorstengrafdonk
  • Advies- en onderzoekbureaus.

In het zeer vele overleg is het collegebesluit van 26 januari 2010 een duidelijk ijkpunt. Het college heeft met steun van de commissie (WOM) Wonen Openbare ruimte en Milieu, besloten mee te werken aan het behoud en de ontwikkeling van het circuit tot een duurzaam, professioneel en regionaal circuit. Dit onder de volgende voorwaarden:

  1. Ontsluiting terrein circuit verbeteren
  2. Het circuit mag niet meer milieuruimte innemen
  3. Het groene karakter van het gebied moet worden verterkt
  4. Een plan van de Stichting NZ moet ambitie en visie op het gebied van de sport hebben
  5. Provincie en omliggende gemeenten moeten meewerken en mee-investeren

In de Opiniërende Raadsadviescommissie van augustus 2013 werd vastgesteld, dat door gemeente en de stichting NZ hard was gewerkt om zo goed mogelijk aan deze 5 voorwaarden te voldoen, waarbij de stichting NZ zelf verantwoordelijk is voor realisatie van de voorwaarden onder 2,3 en 4. De Opiniërende commissie had nog een aantal verzoeken/vragen waarop zij de antwoorden nodig had om haar standpunt te kunnen bepalen, te weten:

  1. Onderzoek onder recreanten naar de geluidsbeleving van het circuit en
  2. Onderzoek of ondanks de in het plan van de stichting NZ aangekondigde vermindering van de cross-uren deze nog verder kunnen worden teruggebracht.

Deze onderzoeken zijn inmiddels verricht en de resultaten zijn ter kennis gebracht van de raadsleden. Hierdoor is er nu een totaaloverzicht of en in welke mate wordt voldaan aan de eerder genoemde voorwaarden. De VVD-fractie heeft zich in de afgelopen jaren uitgebreid ter zake laten informeren. De heer Dekkers van de stichting de Groene Zone is na eerdere toelichtingen op zijn brieven nog in de laatste fractievergadering van 1 oktober aanwezig geweest om de bezwaren van de stichting toe te lichten en ons te wijzen op onvolkomenheden in de uitkomsten van sommige onderzoeken. De VVD-fractie is thans doende haar inbreng voor het debat in de Raadsadviescommissie van 10 oktober te bepalen.

Wellicht heeft u tijd en zin om de inbreng van onze fractie in dat debat in de raadszaal of thuis te volgen. Ik zal u in ieder geval daarna via deze website uitgebreid vertellen hoe onze inbreng bij de besluitvorming is geworden en of en op welke wijze al dan niet is voldaan aan de voorwaarden op het gebied van geluid, natuur/milieu en infra/verkeer.