Open Brief aan centrumondernemers Oss

Normaal gesproken zijn de maanden november en december dé topmaanden voor u als winkelier. In Oss is dat niet anders. Helaas waart er een negatieve geest rond in de Osse binnenstad. Natuurlijk speelt de algehele malaise in de detailhandel hier de belangrijkste rol. Toch menen enkelen onder u daar nog een schepje bovenop te moeten doen. Daarbij moet menigeen het ontgelden: het centrummanagement, de gemeente, de politiek en uiteraard ook de Centrummanager. Frustraties over alles wat het centrummanagement doet, viert de boventoon. Opvallend is dat bruikbare suggesties hopeloos achterwege blijven.

Inhoudelijk is de reclamebelasting het mikpunt van de actie. Belasting die is ingevoerd om de activiteiten van het centrummanagement te betalen.

De VVD vindt reclamebelasting een paardenmiddel. Het zou niet nodig moeten zijn.

Spijtig genoeg zijn velen onder u niet bereid tot een vrijwillige bijdrage aan centrumactiviteiten. Dit kortzichtige gedrag levert een twijfelachtige titel op als Free-rider. Wel profiteren, niet meebetalen.

Reclamebelasting voorkomt dit, mits een meerderheid onder u, hiervoor kiest. De VVD volgt die lijn en zal dus nooit voorstellen doen voor een zelfstandige reclamebelasting. Mocht een meerderheid van u zich tegen de reclamebelasting uitspreken, dan zullen we ook dat besluit respecteren.

Naar onze mening zou dat wel een onverstandig besluit zijn. Het centrum van Oss heeft het al moeilijk en zal alle mogelijke middelen nodig hebben om zich te weren tegen de supersnelle ontwikkelingen in de retail.

Sfeer en gemak zijn de zaken waar het komende jaren meer dan ooit om draait. De meerderheid van de gemeenteraad steunt de investeringen in de binnenstad en draagt zo haar steen(tje) bij. U zelf bent verantwoordelijk voor het complete plaatje in en rondom uw onderneming. Wachten tot het winkelbelletje gaat, is volstrekt uit de tijd en onvoldoende. De consument is kritisch, dat vraagt van u creativiteit.

Het helpt dan ook niet om mee te huilen met het actiecomité en een stemmingmakende adviseur. Doe mee, discussieer mee en vooral: onderneem !

Ik wens u goede zaken !

 

Gé Wagemakers
Fractievoorzitter VVD