De toekomst van Museum Jan Cunen

In de pers heb ik het advies van de 3 voormalige museumdirecteuren “naïef en teleurstellend” genoemd. Ik wil hier graag een toelichting op geven. Het advies zou Oss moeten helpen om te komen tot een toekomstgerichte culturele voorziening met de nadruk op educatie. Deze inhoudelijke inkadering gaat gepaard met een financiële taakstelling van 5 ton aan structurele bezuiniging vanaf 2017. Een niet eenvoudige opgave.

Daarom is deskundige inbreng in dit proces meer dan welkom. Het advies van de directeuren is qua visie op cultureel aanbod deskundig en duidelijk geënt op de liefde voor het Museum Jan Cunen in de huidige vorm. Logisch dat de ex-directeuren hun geesteskind niet in de steek laten.

Van deze deskundigen mag verwacht worden dat zij in staat zouden zijn om een integraal advies op te stellen en rekening houden met de gewijzigde omstandigheden. Dat hebben zij bewust niet gedaan. Ik noem het naïef en teleurstellend, anderen noemen het hautain en arrogant.

Feit is dat we met dit advies niet veel verder zijn gekomen en de discussie zich weer toespitst op de bezuiniging, als onderdeel van een afgewogen meerjarenbegroting. Deze financiële balans betekent dat een lagere bezuiniging bij het MJC een hogere bezuiniging elders zou betekenen. Hogere tarieven voor sportverenigingen? Hogere OZB? Versobering van het minimabeleid? Bezuinigingen op Lievekamp en Golfbad? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik ben van mening dat het gestelde financiële kader voor MJC haalbaar en reëel is. Waarom? Omdat ook andere musea met dergelijke budgetten bestaan. Omdat de nadruk op educatie mogelijkheden biedt voor samenwerking met anderen zoals Muzelink en Volksuniversiteit. Samenwerking, toch het toverwoord in de gehouden sessies voor de visie op cultuur.

Tenslotte, een zelfstandig MJC, daar staan de ex-directeuren ook achter. Hier ben ik het helemaal mee eens. Zelfstandig, los van de gemeente, kan het MJC de gewenste ruimte geven naar een toekomstgerichte instelling, wat mij betreft vooral voor de jonge Ossenaren die kennis kunnen maken met verschillende vormen van kunst en cultuur.

 

Gé Wagemakers
Fractievoorzitter VVD Oss