Nu nog geen extra geld naar de Groene Engel!

Op donderdag 15 en 29 oktober is er in de commissie en de raad gesproken over de toekomst van de Groene Engel.

De VVD-fractie is zeer tevreden met het brede cultuuraanbod dat aanwezig is in de gemeente Oss en vindt dat het cultuuraanbod behouden dient te blijven voor de gemeente Oss. Om het cultuuraanbod te behouden is naar mening van de VVD-fractie een verre gaande samenwerking en uiteindelijk een fusie noodzakelijk tussen de Lievekamp, Groene Engel en Muzelinck, zodat er één Osse culturele instelling ontstaat. Voor de VVD-fractie is dit de stip op de horizon waar naar toe gewerkt dient te worden.

De VVD-fractie is daarom van mening dat er nu rustig de tijd genomen dient te worden om te kijken hoe we het cultuuraanbod waar de Groene Engel voor zorgt, kunnen behouden voor de gemeente Oss. We leven momenteel in een bijzondere tijd met veel beperkingen, maar we kunnen deze tijd ook in ons voordeel gebruiken om met een integrale visie te komen voor het cultuuraanbod in de gemeente Oss. Maar dit vraagt wel dat de gemeenteraad beschikt over een volledig beeld. Dat wil zeggen dat naast het businessplan van de Groene Engel ook het positioneringsonderzoek van de Lievekamp en het onderzoek naar verkoop van het pand Groene Engel bekend zijn bij de raad. De VVD-fractie wil graag een volledig beeld om tot een goede besluitvorming te komen.

De komende tijd zal zwaar blijven voor alle culturele instellingen in Oss, maar de situatie van De Groene Engel dateert al van voor de corona-crisis. Dat roept de vraag op of we deze instelling wel overeind dienen te houden. Want waarom zou het post-corona wel goed gaan? Het businessplan laat vooral zien dat De Groene Engel alles blijft doen wat ze deden, maar nu gaan ze alles beter doen. Wat betreft de VVD-fractie is dit niet voldoende, want de niche-cultuur is geen winstgevende branche en het is ook niet de bedoeling dat De Groene Engel een kleine Lievekamp of Uithuis wordt.

Daarnaast zien we dat de afgelopen jaren de gemeentelijke belastingen voor de burgers zijn toegenomen. Zeer waarschijnlijk zal dit ook voor het komende jaar het geval zijn. In dit licht heeft de VVD-fractie er heel veel moeite mee om wederom een kapitaalinjectie te doen in De Groene Engel, een instelling die al langere tijd in zwaar weer verkeerd en al meerdere kapitaalinjecties heeft gekregen.

Daarom heeft de VVD-fractie samen met de fracties van het CDA en Beter Oss een amendement ingediend tijdens de raadsvergadering op donderdag 29 oktober waarin we het college opdragen om met een goede onderbouwing te komen van de extra subsidie van € 75.000,- voor drie jaar. Tevens het verzoek voor deze extra subsidie pas voor te leggen aan de raad als de cultuurnota, het onderzoek naar de Lievekamp en het onderzoek naar verkoop van het pand Groene Engel bij de raad bekend zijn.

De andere fracties in de raad steunde het amendement niet, waardoor er geen meerderheid was. Zij en de wethouder Frank den Brok zijn van mening dat zonder goede onderbouwing en afweging extra geld gegeven kan worden aan De Groene Engel.

De VVD-fractie vindt dat het nu niet het moment is om extra geld te geven en heeft daarom tegen het voorstel gestemd.