Zorgen om de Thuiszorg

Vorige week woensdag werden met spoed alle Osse raadsfracties bijeen geroepen door wethouder Peters, voor een ingelast fractievoorzittersoverleg om 17:00 uur.

Ruimschoots voor dit overleg barstte op internet de (social-) media bom: huishoudhulp organisatie Pantein-Vivent was failliet. Pantein-Vivent was één van de negen verschillende partijen met wie de gemeente Oss een contract heeft voor de levering van huishoudelijke hulp. 

Voor de VVD was de eerste primaire vraag: “Lopen wij het risico dat de levering van zorg aan de Osse cliënten van Pantein-Vivent in het gedrang komt?”

Volgens de wethouder en de projectleider van het ambtelijke crisis-team was en is dit niet aan de orde. De curator van Pantein-Vivent heeft de levering van zorg nog tot 1 februari gegarandeerd, en in de periode tot 1 februari zou de gemeente alles in het werk stellen om de levering van huishoudelijke hulp na deze datum voort te zetten.

Zo snel als mogelijk is hierover ook gecommuniceerd met alle Osse cliënten van Pantein-Vivent, want op hen heeft dit faillissement natuurlijk een verschrikkelijk grote impact. 

Overigens kwam de curator (met het mes op de keel van de gemeente) met een mogelijke overnamekandidaat, in de vorm van de firma Zuidzorg. Deze zou onder allerlei voorwaarden bereid zijn het werk en een deel van de medewerkers uit de failliete boedel over te nemen. 

Naast de zorgen bij cliënten heeft dit faillissement ook enorme gevolgen voor de medewerkers. Een verschrikkelijk grote groep mensen komt mogelijk op straat te staan, met alle zorgen voor hun (thuis-)situatie van dien. Met daarbovenop de onduidelijkheid over de vraag: Wie wel en wie niet aan de slag kan bij een eventuele overname en onder welke (arbeids-) voorwaarden? 

Inmiddels zijn we een week verder en is al behoorlijk wat stof neergedwarreld. Vandaag heeft het college een besluit genomen om niet verder in zee te gaan met het voorstel van de curator van Pantein–Vivent. De gemeente neemt zelf het roer in handen en gaat aan de slag met de overige acht aanbieders die al een contract met de gemeente hebben, om de levering van huishoudelijke hulp over te nemen en zoveel als mogelijk personeel in de huishoudelijke hulp aan het werk te houden. 

Net als de overige partijen in de Osse raad heeft ook de VVD de nodige vragen over de ontstane situatie. Vragen die we zullen stellen tijdens de extra raadsvergadering morgenavond, waarbij wij vooral willen kijken hoe we dit soort verschrikkelijke situaties in de toekomst kunnen voorkomen. 

Namens de VVD-fractie, 
Thijs van Kessel