Ontkerklijking? Gebruik de leegstand goed!

hallo123

In 2009 heeft de gemeenteraad ingestemd met het Integraal Voorzieningenbeleid. Dit beleid was aanleiding om in 2012 te starten met het project Voorzieningenkaart 2030. Het doel was om voor ieder gebied van de binnengemeentelijke een advies op te stellen. Het proces had drie doelen:

1. Voorkom zoveel als mogelijk vervangingsinvesteringen.

2. Behoud de leefbaarheid.

3. Stel samen met inwoners op basis van co-creatie een raadsadvies op.


In de adviescommissie van donderdag 5 februari j.l. zijn de voorzieningenkaarten voor Herpen en Lith besproken. In de voorzieningenkaart voor Herpen zijn de volgende acties benoemd;

Het starten met onderzoek naar scenario’s voor een nieuwbouwschool bij Herpinia/Wilgendaal.

Het starten van gesprekken over de exploitatie van ’t Slotje, waarbij o.a. wordt ingegaan op de taken, rollen en verantwoordelijkheden voor het onderhoud en hoe dit de afgelopen jaren is uitgevoerd.

In de voorzieningenkaart voor Lith is de volgende actie benoemd;

Het opstellen van een bruikleenovereenkomst voor dorpshuis de Nolder in samenspraak met horeca, programmacommissie, onderwijs en gemeente.

In beide voorzieningenkaarten wordt er veel gesproken over maatschappelijk vastgoed, maar naar de mening van de VVD-fractie vergeet men hiertoe ook het kerkelijk vastgoed te rekenen. De VVD-fractie vindt het jammer dat er in de kaarten niets terug te vinden is over kerkelijk vastgoed. We zijn allemaal op de hoogte van de ontkerkelijking die al enige jaren aan de gang is. Dit proces heeft er al toe geleidt dat het bisdom kerkelijk vastgoed uit hun functie als o.a. gebedshuis heeft ontheven. Hierdoor heeft kerkelijk vastgoed door particulier initiatief een nieuwe functie gekregen, zoals de Paulus kerk in Oss. Maar ook is er kerkelijk vastgoed overgelaten aan hun lot wat langzaam leidt tot verval zoals het parochiehuis in Herpen. De komende jaren zal het proces van ontkerkelijking doorgaan wat zal leiden tot meer leegstand onder kerkelijk vastgoed.

Wij als VVD-fractie hebben aan de Wethouder gevraagd hoe hij denkt in te spelen op de leegstand die ontstaat bij kerkelijk vastgoed als er voor scholen, verenigingen, buurthuizen enz. d.m.v. deze voorzieningenkaarten al een visie is betreffende huisvesting.

De Wethouder heeft aangegeven dat hij onze benadering interessant vindt en dat hij graag meedenkt met initiatieven. Tevens geeft hij aan dat de maatschappij het eerste initiatief zal moeten nemen bij leegstand onder kerkelijk vastgoed. Daarnaast is de gemeente afhankelijk van het bisdom die langzamer is met het ontwikkelen van een visie rondom het proces van ontkerkelijking.

Naar de mening van de VVD-fractie zou het prachtig zijn als we kerkelijk vastgoed met een centrale ligging en emotionele waarde kunnen behouden voor de gemeenschap door hierin bijvoorbeeld een buurthuis of een school te vestigen. In de gemeente Horst aan de Maas wordt momenteel een door de gemeente aangekochte kerk verbouwd tot een basisschool, waardoor kenmerken van de voormalig kerk en leefbaarheid in het gebied behouden blijven. Wij als VVD-fractie vinden dat ondanks de houding van het bisdom de gemeente hierin een proactieve rol zou moeten spelen.